keskiviikko 10. marraskuuta 2010

Turvallisuuden tunne

Ihan aluksi mainittakoon ettei kampusalueella ole kohdalleni sattununt vielä yhtään tilannetta, jossa olisin tuntenut turvallisuuteni uhatuksi. Yksi pahoinpitely tässä lahialueella on syksyn aikana sattunut. Kaikin puolin pidän kampusaluetta turvallisena paikkana. Seuraavassa kuitenkin kuvaus yliopiston vartijointipalvelun toiminnasta

Yliopiston "vartijointipalvelu" public safety on hieman suurempi kuin mihin Lappeenrannnassa olen tottunut. Public safety työllistää 60 vartijaa, jotka partioivat kampuksella vuorokauden ympäri. Suomen vartijoista poiketen täällä vartijat kantavat aseita mukanaan. Yliopiston ravintolassa nakee melko usein siviilihenkilöita, jotka kantavat asetta vyöllään. Suurimpien rakennusten ovelta löytyy päivystävä vartija. Asuntoloissa vartijointia suorittaa yliopiston opiskelijat, jotka ovat vartijoihin yhteydessa radiopuhelimilla. Asuntoloiden ulko-ovissa on sähkölukot, eli sisaan ei paase ilman opiskelijakorttia edes päiväsaikaan. Kulunvalvonta tarkastaa samalla, etta sisääntulijalla on myos oma opiskelijakortti hallussa. Ympäri kampusaluetta on myos ripoteltu hätäkutsupäätteitä, joista saa yhteyden vartijoihin ja hätätilanteessa niiden avulla saa hälytettyä vartijat paikalle. Jos illalla pelkää kävellä kampusalueelta, päätteiden kautta voi tilata vartijan saattamaan.


Apple on täällä kovaa huutoa. Yliopisto kustansi kaikille uusille opiskelijoille ipadit, mutta tietysti vaihto-oppilaita tämä ei koskenut. Yliopistolla on käytössä turvallisuusohjelmisto Applen mobiililaitteisiin. Tulipalon, ammuskelun, pommiuhan tms sattuessa järjestelmä lähettää hälytyksen kaikkii Applen laitteisiin, johon ohjelmisto on asennettu. Ensimmäistä kertaa näin jarjestelman käytössa viime viikonloppuna. Joku huomiota kaipaava lähetti pommiuhkauksen ylipopistolle lauantai-aamuna. Onneksi kyseessä oli pelkkä uhkaus eika mitään pommia löydetty (ainakaan vielä ole loydetty :). Siita hyvästä sisätiloista ei saanut poistua ja jos oli kampuksen ulkopuolella niin takaisin ei päässyt ennen kuin tilanne oli selvitetty.  

Kaikkien edella mainittujen turvatoimien jälkeen on vaikea kuvitella millaista elämä kampuksella olisi ilman noita turvapalveluita. Eipä ole kyllä tarvinnut ainakaan tähän asti pelätä kampuksen ulkopuolella liikkuessa. Kunhan ei yksin lähde hortoilemaan syrjaseuduille iltaisin niin tuskin kohtaa mitään hankaluuksia. Nuorisoa kampusalueella oleskelisi luultavasti nykyista enemmän, jos vartijoita ei olisi. Vartijat hääatävät norkoilijat melko nopeasti pois paikalta ja harvoin kukaan ulkopuolinen edes yrittää tulla kampusalueelle norkoilemaan. Se on tietty totta, että useampi vuosikymmen takaperin Chicagon eteläosa oli rauhatonta seutua. Siihen aikaan vartijoille oli todellista käyttöä. Vaikka tätä nykyä näin laajamittaiselle vartijoinnille ei ehkä olisi tarvetta, siitä on vaikea luopua kun siihen on kerta totuttu. Ennemminkin näyttää siltä, että turvallisuuden tunnetta parannetaan lisäämällä vartijointipalveluja ja varojärjestelmiä edelleen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti